
'Nουάρ' διαδρομές: Aνακαλύπτοντας τους 'θησαυρούς' της Παγκόσμιας Αστυνομικής Λογοτεχνίας
από τον Tim Orfanos.
4. 'H μικρή αδερφή' - Ραίημοντ Τσάντλερ (1949)
Υπόθεση: Η Όφαμεϊ Κουέστ, μια μικροκαμωμένη, σεμνότυφη κοπέλα από το Κάνσας, απευθύνεται στον Φίλιπ Μάρλοου προκειμένου να βρει τον μεγάλο της αδερφό Όριν, που έχει μήνες να δώσει σημεία ζωής. Εκείνος ξεκινά από την κακόφημη πανσιόν όπου κατοικούσε ο νεαρός μέχρι που εξαφανίστηκε. Συναντά κάποιον που τον γνώριζε, αλλά, προτού προλάβει να του μιλήσει, ο τύπος βρίσκεται δολοφονημένος με παγοκόφτη.
Κι αυτή θα 'ναι μόνο η αρχή...
Κι αυτή θα 'ναι μόνο η αρχή...
Σύντομη κριτική:
To πιο πρωτότυπο, ψυχογραφικό και καυστικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Τσάντλερ (1949), το οποίο 'εγκαινιάζει' τα εγκλήματα με παγοκόφτη
εμπνέοντας, ενδεχομένως, καί άλλους συγγραφείς ή σεναριογράφους όπως τον Ross McDonald στη 'Νεκροφόρα με τις ρίγες' (1962), αλλά και τον Τζόου Έστερχαζ στο σενάριο του 'Βασικού Ενστίκτου' (1992).
εμπνέοντας, ενδεχομένως, καί άλλους συγγραφείς ή σεναριογράφους όπως τον Ross McDonald στη 'Νεκροφόρα με τις ρίγες' (1962), αλλά και τον Τζόου Έστερχαζ στο σενάριο του 'Βασικού Ενστίκτου' (1992).
Την εποχή που το έγραψε ο Τσάντλερ είχε ξεκινήσει τη συνεργασία του με παραγωγούς και σκηνοθέτες του Χόλυγουντ, οι οποίοι του είχαν αναθέσει τη συγγραφή σεναρίων για φιλόδοξες κινηματογραφικές ταινίες. Η δυσφορία του για τους 'μηχανισμούς' της βιομηχανίας του Χόλυγουντ, αλλά και οι ταραχώδεις σχέσεις του με σκηνοθέτες όπως ο Μπίλυ Ουάιλντερ αντικατοπτρίζονται σε πολλά σημεία του βιβλίου είτε με ιδιόμορφα καυστικό χιούμορ είτε μέσω των 'εσωτερικών' συγκρούσεων και διαλόγων του Μάρλοου, ο οποίος, εδώ, είναι πιο αυθεντικός και ανθρώπινος από κάθε άλλη φορά.
Προβληματίζουν και αφοπλίζουν οι ειρωνικές περιγραφές των μεγάρων του Μπέβερλυ Χιλς και του Χόλυγουντ στα οποία κατοικούν άνθρωποι κενοί, ματαιόδοξοι και εγκλωβισμένοι στην εξωτερική εικόνα τους, όσο και η παρατήρηση του συγγραφέα ότι ένα τέτοιο νοσηρό περιβάλλον μπορεί κάποιον που επιθυμεί λίγο από αυτή τη δόξα είτε να τον υποδουλώσει είτε να τον μετατρέψει, ακόμα, και σε ψυχοπαθή δολοφόνο.
Σαν σημεία των καιρών, τότε, στα τέλη της δεκαετίας του '40, αναφέρει την έντονη χρήση και το εμπόριο μαριχουάνας, την παράνομη πώληση τηλεφωνικών αριθμών, την καθιέρωση των κόμικς ως μέσου ψυχαγωγίας, τις έντονες επιθέσεις που δεχόταν ο Τζ. Έντγκαρ Χούβερ λόγω της θέσης του ως διευθυντή του F.B.I., αλλά.... και το 'φλερτ' Ελλήνων μεταναστών στις Η.Π.Α. με τον υπόκοσμο και την παρανομία
🤔.

Γενικά, πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που εκφράζει την εποχή του, αν όχι και λίγο τη δική μας, ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στον αναγνώστη μέσω των έξυπνων και ενίοτε χιουμοριστικών διαλόγων του, και, κυρίως, αποδεικνύει ότι σχεδόν κανένας από τους βασικούς ήρωες δεν είναι αυτός που φαίνεται στην αρχή (ο ρόλος του θύτη και του θύματος εναλλάσονται συχνά). Ίσως, μπερδέψει η λύση του μυστηρίου λόγω των περίπλοκων λεπτομερειών, γεγονότων και κινήτρων, ωστόσο, το μυθιστόρημα αποτελεί μια σκληρή καταγραφή της μεταπολεμικής πραγματικότητας, αλλά και της απατηλής λάμψης της εφήμερης δόξας.
Βαθμός: 4,4/5 ή 8,8/10.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου