Home Ads

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ :ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή για το βιβλίο

<< ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ :ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ>>
 του Θοδωρή Δεύτου από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Άλλο ένα πολύ κάλο βιβλίο από τον κ. Θεόδωρο Δεύτο κατά την ταπεινή μου άποψη.
Μετά από το << Είμαι πολίτισσα , τζάνουμ >> που απήλαυσα μέχρι την τελευταία του σελίδα, δεν μπορούσα να μην διαβάσω και την Τραπεζούντα ειδικά όταν πληροφορήθηκα ότι πέρσι έπεσε και σαν θέμα στις πανελλήνιες εξετάσεις. Ήθελα να δω μόνη μου τι το ιδιαίτερο είχε αυτό το βιβλίο. Πάμε λοιπόν να σας τα πω όλα...


Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία .Μια ιστορία μιας οικογένειας Ποντίων που όμως είναι ταυτόσημη με χιλιάδες ακόμα οικογένειες που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους βίαια.
Η οικογένεια του Λάμπρου Κυριακίδη λοιπόν, από τις πλέον εξέχουσες οικογένειες της Τραπεζούντας, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα της και κυνηγημένη να κοιτάξει να σώσει το μόνο που τους απέμεινε. Τις καταστραμμένες ζωές τους . Ένα δύσκολο ταξίδι στο άγνωστο ξεκινά με τον ίδιο τον Λάμπρο Κυριακίδη να μένει πίσω και να αγνοείται η τύχη του.
Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται αριστουργηματικά όλη η ιστορία. Η πλοκή και η αφήγηση χωρίς να σε κουράζει και να σε μπερδεύει πουθενά μέσα από κινηματογραφικές εικόνες είναι σαν να σε παίρνει από το χέρι και σε οδηγεί ακριβώς εκεί. Στην καρδιά των γεγονότων!!!
Ζεις, βλέπεις, αισθάνεσαι, συμπάσχεις , νιώθεις μέσα στην καρδιά σου τον πόνο , τόσων χιλιάδων ανθρώπων. Σφίγγεται η καρδιά σου μπροστά στην βια του ξεριζωμού των Ποντίων. Ανατριχιάζεις με την βαρβαρότητα, τόσοι αναίτιοι θάνατοι αθώων, βιασμοί, λεηλασίες, εξευτελισμοί, διωγμοί. Μια αληθινή σφαγή.
Και δεν είναι που δεν έχουμε ξανακούσει για αυτά ξανά. Προς Θεού. Πολλά βιβλία αναφέρονται σε αυτό το θέμα. Αλλά είναι ο τρόπος που επιλέγει να στο παρουσιάσει ο κάθε συγγραφέας. Και εδώ ο κ. Δεύτος έχει κάνει μια υπεροχή δουλειά.
Τα ιστορικά γεγονότα και οι αναφορές είναι διασταυρωμένα και δεμένα με την ιστορία της οικογένειας τόσο αρμονικά που τα αφομοιώνεις αμέσως χωρίς να σε κουράζουν. Ήθη και έθιμα των Ποντίων, συνήθειες, ντοπιολαλιές, ακόμα και παροιμίες, τραγούδια, νανουρίσματα είναι γραμμένα στην ποντιακή διάλεκτο. Αν λάβει κανείς υπόψη του λοιπόν ότι ο συγγραφέας δεν είναι Πόντιος, αυτό από μόνο του μαρτυράει την μεγάλη ερευνά και σωστή δουλειά που έχει κάνει.
Οι χαρακτήρες του βιβλίου αληθινοί, αποτυπωμένοι με όλα τους τα χαρακτηριστικά άψογα, σαν να τους ήξερες από πάντα. Σαν να σου μιλούσαν για αυτούς, πάντα!
Κεντρική ηρωίδα η γιαγιά Θεοφρονία , μια γυναίκα με αστείρευτη δύναμη . Αυτή είναι και ο σύνδεσμος μας με το παρελθόν, μέσα από την δική της αφήγηση θα ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο παραμένοντας όμως στο παρόν όπου και θα μας εξηγηθούν πολλά. Ποιος άραγε να είναι ο κρυφός καημός μιας γιαγιάς που ξεριζώθηκε από τον τόπο της , που τα μάτια της είδαν τόσα και τόσα, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που τα θυμάται όλα αυτά, που κάνει υπομονή...; Τι περιμένει και τελικά θα τα καταφέρει να σβήσει τον καημό που τρώει τα σωθικά της ;
Αυτό είναι και όλη η ουσία του βιβλίου. Όλη η γοητεία και η ομορφιά .Όλο το μυστήριο.
Ένα βιβλίο που δεν υστερεί σε περιπέτεια, αγωνία, ανατροπές, πλούσια συναισθήματα, δράση και πλοκή όλα συνδυασμένα μεταξύ τους τόσο όμορφα και χωρίς υπερβολές ή να επισκιάζει το ένα την γοητεία του άλλου.
Τα μηνύματα που πήρα μοναδικά. Ο καθένας από εμάς κουβαλάει έναν σταυρό, είναι δίπλα μας και δεν το γνωρίζουμε. Γιατί δεν μας νοιάζει. Γιατί αρκούμαστε να πιστεύουμε σε κάτι άλλο που μας βολεύει καλύτερα. Γιατί αυτό μας έμαθαν...Και οι αλήθειες είναι άλλες...και όλοι πρέπει αρχικά να επιθυμούμε να τις ανακαλύψουμε. Γιατί οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους και γιατί τα πιόνια άλλοι τα κινούν ...από πάντα !! Τώρα το για πάντα δεν το ξέρω , αλλά δείχνει τόσο σίγουρο , όσο σίγουρο είναι ότι όλα εμείς τα επιτρέπουμε, είτε πιστεύοντας τα, είτε αποσιωπώντας τα , είτε γιατί έτσι βολεύει καλύτερα...
Διαβάστε το, και ίσως να δώσετε εσείς τις δίκες σας απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω!!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η άτακτη αποχώρηση του ρωσικού στρατού από την Τραπεζούντα προκαλεί πανικό, κι έτσι η οικογένεια του γνωστού μεγαλέμπορου σιτηρών και καπνών Λάμπου Κυριακίδη αποφασίζει να εγκαταλείψει την πόλη κακήν-κακώς.
Η εγγονή του Λάμπου, η Πινίτσα, έχει δύο μικρά παιδιά και μπροστά στον φόβο του αφανισμού, αποφασίζει να αφήσει το ολίγων μηνών αγοράκι της στον Τούρκο υπηρέτη, τον Χασάν, με την ελπίδα ότι αργότερα θα επιστρέψει να το πάρει. Η οικογένεια μοιράζεται, άλλοι έρχονται στην Ελλάδα και άλλοι περνούν στη Γεωργία. Η μοιρασμένη οικογένεια Κυριακίδη περνά πολλές δοκιμασίες εδώ κι εκεί. Στην Ελλάδα η κατάσταση μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι άθλια, αλλά και στη Ρωσία τα δεινά που περνούν οι μειονότητες από το νέο καθεστώς δεν είναι λίγα. Στην Ελλάδα έχει φτάσει η Πινίτσα με το δυόμισι χρονών κοριτσάκι της και η γιαγιά Θεοφρονία, ενώ στη Ρωσία, ο γυιός της οικογένειας, ο Ιεροκλής, με την οικογένειά του. Ο πόνος για το μωρό που έμεινε πίσω, αγιάτρευτος, αξεπέραστος, αλλά έπρεπε να αγωνιστούν, να ζήσουν, με το όραμα πάντα να επιστρέψουν να το βρουν και να το πάρουν.
Από τα χρώματα και τα αρώματα της Τραπεζούντας ως τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κατερίνης, της Νέας Σάντας, τις περιπέτειες στο Σοχούμι, την εξορία στον Καύκασο, την αναγκαστική μετανάστευση στο Μόναχο και το λυτρωτικό ταξίδι της επιστροφής.
Η πορεία στο άγνωστο για την οικογένεια του μεγαλέμπορου σιτηρών Λάμπου Κυριακίδη, είναι μια ιστορία μέσα στην πραγματική ιστορία, που θα σας συναρπάσει.ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση από το 1986- 2015. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 και Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και `Αθλησης από το 2010-2014. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004.
Το έργο του:
• Ο Ηπειρώτικος Γάμος, 2004 (λαογραφικό)
• Μη Ρωτάς Γιατί, 2006 (ιστ. μυθιστόρημα)
• Σμύρνη Συγγνώμη, 2008 (ιστορικό μυθιστόρημα)
• Μήπως Αγάπησα Λάθος Πατρίδα;, 2011 (ιστ. μυθιστόρημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε Στην Σελίδα Μας

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας

Σχόλια Αναγνωστών

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *